BECKSTEINER WINZER eG

Spółdzielnia winiarska BECKSTEINER WINZER eG została założona w 1894 r. z inicjatywy dr Heinricha Hansjakoba. Obecnie firma położona w BADENII – WITTEMBERGII skupia 45 producentów, gdzie zasadzenia winorośli sięgają ok. 300 hektarów winnic.

Kroniki historyczne potwierdzają początki upraw na rok 803 n.e. Tereny upraw Spółdzielni winiarskiej BECKSTEINER WINZER eG leżą na pograniczu Frankonii i Badenii, więc ma ona prawo do produkcji win zarówno frankońskich, jak i badeńskich.

Tutejsza gleba kryje bogato nasycone skały wapienne, o różnorodnej i intensywnej mineralizacji, która przekłada się na wyjątkowy aromat szczepów winnych.

Większą część produkcji zajmują popularne w Niemczech białe szczepy, ale nas ogromnie zaciekawił rzadki i nieznany w Polsce szczep wina SCHWARZRIESLING – niespotykany Czarny Riesling.

W roku 2011 SCHWARZRIESLING zdobył dwa złote medale na INTERNATIONALE BERLINER WEINTRPOHY 2011!

Trzeba także zwrócić uwagę, że duży asortyment jest rozlewany do butelek typu BOCKSBEUTEL, które są charakterystyczne tylko dla Frankonii.

BOCKSBEUTEL – specjalne opakowania!

Butelka spłaszczona i w kształcie gruszki – to niechybnie znak, że wino pochodzi z Frankonii. W dawnych czasach bukłaki, czy też manierki przytraczano podczas podróży do siodeł, lub do pasa i taki właśnie spłaszczony kształt był bardziej poręczny. Wcześniej używano do wyrobu pojemników na wino drewna, częściej skóry zwierzęcej a od XVIII w. zaczęto stosować szkło. Winiarze frankońscy od 1728 r. używali butelek typu BOCKSBEUTEL – czyli koziego worka. Worek w tym kontekście oznacza jadra kozła, bo kształtem butelka jest podobna do tej anatomicznej części ciała zwierzęcia.

Także i nasz wybrany SCHWARZRIESLING jest w części opakowany w butelkę BOCKSBEUTEL, której wolno używać tylko w Frankonii.

SCHWARZRIESLING – czyli CZARNY RIESLING


Czerwone niemieckie wino o nazwie SCHWARZRIESLING jest właściwie nieznane w Polsce.

Ten szczep znany w Niemczech pod postacią MÜLLERREBE nie ma nic wspólnego z Rieslingiem. MÜLLER – to młynarz, a ponieważ liście na krzakach czarnego Rieslinga od spodu pokryte są białym nalotem i wyglądają jakby posypane mąką, stąd też zwane są winoroślą młynarza MÜLLERREBE. Tak właściwie ten szczep, to znany od ponad 400 lat burgundzki PINOT MEUNIER, który po dziś dzień stanowi składnik przy produkcji szampana.

Winiarze frankońscy fenomenalnie dopracowali metodę maksymalnego pozyskania cech smakowych i bukietyzacji SCHWARZRIESLINGA, który swym owocowym i łagodnym aromatem, oraz subtelną strukturą zajął znaczące miejsce w produkcji win.

Zobacz wybrane wina BECKSTEINER WINZER eG:


SCHWARZRIESLING KILIAN – EXCLUSIVE TROCKEN

SCHWARZRIESLING KILIAN – EXCLUSIVE ROSE
SCHWARZRIESLING BOCKSBEUTEL TROCKEN